Proponujemy Państwu Kolagen Naturalny
Unikalna Formuła Q 5-26 w trzech stopniach finalnego
oczyszczenia :
Platinium - Zalecany przede wszystkim do kosmetyki
twarzy i dekoltu.
Silver - Zalecany do zabiegów na całym ciele.
Graphite - Używany chętnie w gabinetach fryzjerskich
i studiach paznokcia jako bardziej ekonomiczny.
Preparat we wszystkich stopniach finalnego oczyszczenia zachowuje
te same właściwości i tę samą budowę łańcuchów aminokwasowych o
nienaruszonej strukturze włókien kolagenowych
Kolagen rybi
uzyskał entuzjastyczne oceny specjalistów medycyny przede wszystkim
- choć nie tylko - za przełomową w kosmetyce zdolność powodowania
przyrostu tkanki skórnej w miejscu jej pomarszczenia.
Reklama kremów do twarzy jest w 75%
psychotechniką opartą na kłamstwach, i to kłamstwach bezczelnych.
W 20% pobożnymi życzeniami,oczywistą przesadą ,lub
swobodnym manipulowaniem faktami. Dopiero pozostałe 5%
- nie więcej - jest prawdą przy czym jeszcze prawda ta nie zawsze
i nie dla każdego nabywającego kremy pod wpływem
reklamy ma pełną wartość.
Postępujący z wiekiem deficyt kolagenu jest przyczyną
m.in. marszczenia się skóry. Próby stosowania w
kosmetyce i implantologii kolagenu początkowo syntetycznego, a później
bydlęcego, przyniosły sukces połowiczny dlatego, że nie pozyskano
kolagenu biologicznie aktywnego, o łańcuchach aminokwasowych takich
samych jak u człowieka.
Kolagen, budził wiele emocji już na etapie badań
klinicznych, atestacji, dopracowywania formuły i przygotowań do
sprzedaży. Potrzeba było kilku lat pracy wielu osób i pokonania
licznych barier, aby epokowy wynalazek polskiej nauki - kolagen
biologicznie aktywny - przybrał postać gotowego produktu,
na który czekał rynek kosmetyki od dawna.
Zagraniczne kremy do twarzy wchodzące na rynek
światowej kosmetyki zawierają w sobie tylko 5-9
% Naszego Kolagenu.
Kolagen Naturalny - unikalna formuła Q
5-26 to żywe biologicznie aktywne białko dążące do zespolenia
się z włóknami białek ludzkich.To szansa na spełnienie się jednego z
najstarszych marzeń ludzkości - zatrzymania młodości.
Aleksander Ożarowski
Wspomaganie regeneracji skóry za pomocą
doustnych wyciągów roślinnych
Członek Honorowy Polskiego Komitetu Zielarskiego.
Support of skin regeneration when using
internal plant extracts
Summary
For skin treatment we are applying external medicines or cosmetics.
Some of skin conditions demand healthy diet, wholly body cleansing,
increasing of individual immunity as well as supplementation of vitamins
and minerals. It is recommended to use water extracts of medical hearb
called „blood cleansing agents” and plants containing orthosilicic
acid. To decrease inflammation and to regenerate collagen in skin, plant
oils containing unsaturated fatty acids and supplements of vitamins
and minerals in doses corres-ponding to Optimal Daily Allowances can
be applied as well.
Skóra, która okrywa nasze ciało jest znakomitym narządem,
pełniącym szereg ważnych czynności dla całego organizmu. Skóra u dorosłego
człowieka ma powierzchnię ok. 2 m2, grubość 0,5-5 mm (zależnie
od miejsca) i składa się z trzech warstw – naskórka (z zewnętrzną
warstwą rogówkową i komórkami Langerhansa), skóry właściwej (z włóknami
kolagenowymi i warstwą siateczkowo-śródbłonkową o znaczeniu immunologicznym
i metabolicznym) oraz z tkanki podskórnej .
Na skórze i w jej warstwach, na powierzchni 5 cm2
znajduje się: 50 włosów, 78 gruczołów łojowych, 504 gruczoły potowe,
128 punktów czuciowych dotyku, 60 punktów wrażliwych na gorąco, 7 punktów
wrażliwych na zimno, 1000 zakończeń nerwów bólowych, 1346 cm włosowatych
naczyń krwionośnych oraz 14,7 miliona komórek.
Tak wyposażona skóra jest w stanie ochraniać przed licznymi
czynnikami mechanicznymi, fizycznymi, chemicznymi, także drobnoustrojami,
posiada też zdolność wydzielniczą, może też wchłaniać różne związki
rozpuszczone w wodzie lub w tłuszczach oraz regulować ciepłotę ciała.
Istnieją jednak liczne i różnorodne czynniki zewnętrzne
i wewnętrzne mające ujemny wpływ na skórę, wówczas reaguje ona pierwszymi
ostrzegawczymi objawami – pojawieniem się plam, zaczerwienienia,
wyprysku i suchości. Kosmetyka dysponuje obecnie różnymi technikami
i obfitością preparatów stosowanych zewnętrznie, służących nie tylko
do upiększania skóry, lecz także do jej oczyszczania, odżywiania, regenerowania
i zabezpieczania. Związki czynne zawarte w nowoczesnych kosmetykach,
przeważnie pochodzenia naturalnego, mogą przenikać do warstwy skóry
właściwej i tam stykać się z gruczołami łojowymi i potowymi, mieszkami
włosowymi i przede wszystkim z zakończeniami włókien nerwowych oraz
z naczyniami włosowatymi. Wobec tego istnieje możliwość wywoływania
w ograniczonym zakresie impulsów nerwowych, przenikania do włośniczek
niektórych związków bioaktywnych, a nawet docieranie do włókien kolagenowych w tkance podskórnej. Ale znane są sytuacje, szczególnie u osób w wieku
podeszłym, rekonwalescentów lub pracujących w warunkach szkodliwych
dla zdrowia, że zabiegi kosmetyczne są niewystarczające i wówczas trzeba
włączyć zespół działań ogólnoustrojowych – mianowicie racjonalne
odżywianie, skuteczne odtruwanie organizmu, podwyższanie jego odporności,
a nawet suplementację witaminowo-mineralną.
Racjonalne odżywianie
W bogatych krajach, gdzie dominuje „zachodni styl
życia” i nadmiar wszelkiej żywności, statystyki od dawna wykazują
ciągłe pogarszanie się zdrowotnej kondycji mieszkańców i alarmująco
zwiększoną zapadalność na choroby, które nazwano cywilizacyjnymi lub
degeneracyjnymi. Jest to grupa co najmniej 40 chorób, m.in. nowotwory,
miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna
serca i inne. Choroby te łączy fakt, że w ich patogenezie ma ważny udział,
jeśli nie decydujący, niewłaściwy sposób odżywiania, polegający na doborze
i konsumpcji produktów spożywczych przetworzonych przemysłowo, opartych
na technologiach niszczących całkowicie lub częściowo niezbędne dla
nas składniki.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO – World Health
Organization) opracowała wytyczne o prawidłowym prozdrowotnym żywieniu,
rozpowszechnione w Polsce przez Instytut Żywności i Żywienia,
który w 1998 r. wydał broszurę „Podstawowe zalecenia żywieniowe”.
Obecnie dostępna jest książka doc. dr Ireny Celejowej „
Klucz do zdrowego żywienia”.
Oto kilka głównych wskazań skierowanych przede wszystkim do lekarzy
pierwszego kontaktu, aby mogli je udzielać pacjentom.–
Prawidłowe żywienie zaleca spożywanie takich ilości dobrych produktów
spożywczych, które zapewniają regularne funkcjonowanie organizmu i utrzymanie
właściwego ciężaru ciała.– Pożywienie urozmaicone powinno dostarczać organizmowi
wszystkich niezbędnych składników odżywczych.– Do codziennego jadłospisu należy wybierać produkty
o właściwej kaloryczności, zawierające dostateczną ilość błonnika, witamin
i biopierwiastków.Spożywane produkty powinny zawierać pełnowartościowe
białko złożone w 2/3 z białka roślinnego i w 1/3 z białka zwierzęcego.
Białko pełnowartościowe zawiera wszystkie aminokwasy, łącznie z dziewięcioma
aminokwasami nie wytwarzanymi w organizmie człowieka.– W jadłospisie powinny znaleźć się produkty zbożowe,
gdyż dostarczają one złożonych związków cukrowych, dobrze przyswajalnych
i odżywczych oraz błonnika i witamin.– Zdrowy człowiek powinien spożywać umiarkowane
ilości tłuszczu, z dużą przewagą pochodzenia roślinnego o znanej zawartości
nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).– Ważną zasadą jest spożywanie jak najczęściej
ciemnego pieczywa, kasz i nasion roślin strączkowych.
– Zaleca się spożywanie więcej owoców i warzyw
(korzystnie w stanie surowym), kiełków nasion, kiszonek i picie soków
owocowych, warzywnych lub mieszanych.
Szczególną uwagę należy zwrócić na oleje roślinne zawierające
dużo NNKT. Niestety, w kraju są w sprzedaży tylko oleje spożywcze, poddane
tzw. rafinacji i mające pewną ilość kwasów tłuszczowych o konfiguracji
„trans”, uznanych za szkodliwe. Brak jest olei roślinnych
tłoczonych na zimno, w których znajdują się wyłącznie kwasy tłuszczowe
„cis”, korzystne i łatwo przyswajalne. Kwasy te obniżają
poziom cholesterolu w organizmie, wychwytują wolne rodniki tlenowe,
są prekursorami prostaglandyn rzędu E, uznanych za swoiste hormony komórkowe,
a co najważniejsze, wchodzą w skład błon komórkowych. Organizm dorosłego
człowieka składa się z 100 trylionów komórek, ale codziennie zamiera
kilka milionów, a na ich miejsce powstają nowe. Do formowania błon komórkowych
o odpowiedniej elastyczności i aktywności biochemicznej potrzebne są
NNKT w połączeniu z fosfolipidami. Ten proces odnowy jest szczególnie
intensywny w warstwach skóry, ponieważ część naskórkowa ulega ciągłemu
samozłuszczeniu lub podczas zabiegów kosmetycznych i higienicznych.
Dlatego wygląd skóry i jej sprawność wydzielnicza i resorpcyjna są w
dużym stopniu zależne od prawidłowego i urozmaiconego odżywiania.
Z nadzieją należy powitać pojawiające się już tzw. nutraceutyki,
czyli biodynamiczne związki roślinne, które są w stanie przywrócić fabrycznie
przetworzonej żywności utracone wartości odżywcze. Amerykańscy specjaliści
sądzą, że w świecie roślinnym znajduje się co najmniej 30 000 takich
związków, ale dotychczas wyizolowano ok. 1000, zbadano zaledwie 100,
ponieważ samo otrzymanie związku jest dopiero początkiem długiej drogi
badawczej.Ujmując problem nutraceutyków w aspekcie historycznym
należy podać, że w ciągu 200 lat, które upłynęły, zajmowano się głównie
poszukiwaniem w roślinach leczniczych i przyprawowych, a także w owocach
i warzywach dominujących w nich związków. Wykryto ich wiele tysięcy,
a początkiem było wyizolowanie z opium w 1803 r. pierwszego alkaloidu
– morfiny, przez niemieckiego farmaceutę Sertürnera, następnie
francuscy farmaceuci Pelletier i Caventou otrzymali chininę z kory chinowej
i emetynę z korzeni wymiotnicy. Alkaloidy te uratowały życie milionom
ludzi na świecie, zapadającym na malarię i czerwonkę pełzakową, zaś
morfina uwalniała od bólu tysiące żołnierzy rannych w I wojnie światowej.
Początek XXI wieku otwiera nowy okres w którym będą dominować odkrycia
kolejnych nutraceutyków i ich zastosowanie do wzbogacania żywności.
Odtruwanie organizmu
W krajach należących do „strefy zachodniego dobrobytu”,
pomimo wysiłków medycyny oficjalnej i ogromnych sum przeznaczanych na
ochronę zdrowia, zwiększa się zapadalność i umieralność na choroby cywilizacyjne.
Jest to związane nie tylko z konsumpcją żywności fabrycznie przetworzonej,
lecz także z ogólnoświatowym skażeniem środowiska przez ponad 100 000
związków syntetycznych wytworzonych przez koncerny chemiczne. Ponadto,
fabryki farmaceutyczne wprowadziły na rynek tysiące preparatów syntetycznych,
reklamując intensywnie ich walory i pomniejszając ich ujemne działania
na poszczególne narządy w organizmach ludzi i zwierząt.W USA, już szereg lat temu, dostrzeżono ujemne skutki
bytowania wśród szkodliwych chemikaliów, poznano też objawy i nazwano
„syndromem skażenia środowiskowego”. Powstała też nowa specjalność
medyczna „lekarz chorób środowiskowych” o pogłębionych wiadomościach
z zakresu toksykologii, patofizjologii, higieny, medycyny naturalnej
i prawidłowego żywienia. W Polsce nikt się w tym kierunku nie specjalizuje,
gdyż tkwimy w dawnych schematach.Ponad 200 lat temu ludowi znachorzy oraz felczerzy poczynili
obserwacje, że przeciążenie organizmu różnymi trującymi związkami i
metabolitami objawia się pogarszającym wyglądem skóry i wystąpieniem
m.in. zapalenia, wyprysku, świądu. Stosowano proste związki zewnętrzne,
zaś do wewnątrz napary z tzw. ziół czyszczących krew, osiągając bardzo
dobre wyniki. Potwierdzono zasadność takiego postępowania również obecnie.
Polecam następującą mieszankę ziołową:
Rp.
łopianu korzeń (Bardanae radix)
50 cz.
mniszka korzeń (Taraxaci radix)
25 cz.
drapacza ziele (Cnici benedicti herba)
25 cz.
krwawnika ziele (Millefolii herba)
15 cz.
brzozy liść (Betulae folium)
15 cz.
Zioła powinny być dobrze rozdrobnione, zwłaszcza korzenie;
zmieszać je w podanych proporcjach.
Do termosu wsypać 1 i 1/2 czubatej łyżki stołowej mieszanki, wlać 2
i 1/2 szklanki wrzącej wody, termos zamknąć i pozostawić na 1-2 godz.
do naciągnięcia. Pić porcjami w ciągu dnia między posiłkami płyn przecedzony
przez gęste sitko. Nie pozostawiać na dzień następny. Cykl stosowania
3-4 tygodnie, przerwa 7 dni i następny cykl. Można powtarzać kilkakrotnie.
Zalecone zioła zawierają związki czynne, które wiążą toksyczne substancje
obecne we krwi i usuwają je z moczem, ponieważ działają diuretycznie,
przeciwzapalnie i rozkurczowo. Oczyszczanie krążącej krwi jest odtruwaniem
całego organizmu i ma szczególnie korzystny wpływ na wątrobę oraz na
wygląd i odporność skóry.Jeżeli na skórze wystąpiły liczne wykwity i objawy zapalenia
tkanki podskórnej (cellulitis), to należy stosować tzw. zioła krzemionkowe
o składzie:
Rp.
skrzypu ziele (Equiseti herba)
50 cz.
rdestu ptasiego ziele (Polygoni avicularis herba)
25 cz.
pokrzywy liść (Urticae folium)
25 cz.
babki lancetowatej liść (Plantaginis lanc. fol.)
15 cz.
perzu kłącze (Agropyri rhizoma)
15 cz.
Zioła zmieszać, wsypać do naczynia 1 i 1/2 czubatej
łyżki stołowej mieszanki, wlać 2 i 1/2 szklanki wody o temp. pokojowej
i pozostawić na 30 minut do napęcznienia. Następnie postawić naczynie
na małym ogniu, ogrzewać powoli i gotować 15-20 minut pod przykryciem,
natychmiast przecedzić przez gęste sitko do termosu. Pić porcjami
między posiłkami kilka tygodni, przerwać na 7 dni i powtórzyć. Nie
zostawiać odwaru na następny dzień. Zalecone zioła zawierają znaczną
ilość rozpuszczalnej w wodzie „krzemionki” (kwas ortokrzemowy)
oraz bioaktywne flawonoidy i biopierwiastki, które działając łącznie,
wzmacniają warstwę kolagenową, czyniąc skórę bardziej elastyczną
i odporną na czynniki zapalne. Ponadto działają korzystnie na włosy,
paznokcie, zęby, ściany naczyń krwionośnych i limfatycznych, ścięgna
i chrząstki stawowe i nawet na kości szkieletowe. Dzienne zapotrzebowanie
człowieka na krzemionkę wynosi 20-30 mg, lecz często nie jest pokrywane
przez spożywane pokarmy, dlatego konieczna jest suplementacja.
Drugim ważnym związkiem roślinnym działającym korzystnie
na cały organizm jest witamina C, czyli kwas askorbowy. Po podaniu doustnym
lub iniekcyjnym przenika łatwo do płynów ustrojowych, dociera do wszystkich
narządów wewnętrznych i do skóry. Ponieważ człowiek nie wytwarza wit.
C i nie jest zdolny do jej gromadzenia w organizmie, musi ją czerpać
ze spożywanych w ciągu dnia pokarmów roślinnych. Dawka dzienna 60-70
mg wit. C wystarcza jedynie na zabezpieczenie przed szkorbutem, natomiast
dawki wyższe są wymagane dla wspomagania licznych procesów biochemicznych
zachodzących u ludzi. Spośród wielu działań wit. C należy wymienić cztery
najważniejsze:– działania metaboliczne – pobudza energicznie
wytwarzanie kolagenu w skórze i wszędzie tam, gdzie on występuje, obniża
też w pewnym stopniu poziom cholesterolu ogólnego i frakcji lipoproteinowej
LDL (tzw. zły cholesterol), reguluje wytwarzanie w skórze melaniny,
której nadmiar tworzy ciemne plamy na odsłoniętych częściach ciała wystawionych
na promieniowanie słoneczne, wzmaga przyswajanie żelaza i aktywność
kwasu foliowego,– działa odtruwająco – przyspiesza usuwanie
z organizmu jonów metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu, kadmu), także
nitrozoamin, benzopyrenu i aflatoksyn, zagrażających wystąpieniem zmian
nowotworowych,– działania odpornościowe – wzmacnia aktywność
układu immunologicznego osłabionego m.in. przez choroby, podeszły wiek,
zatrucia, zabiegi chirurgiczne, okres ciąży, porodu i karmienia, rekonwalescencję,
pracę w warunkach szkodliwych, długotrwałe stresy i depresje. Obniża
też częstotliwość występowania i nasilenie infekcji bakteryjnych, wirusowych
i grzybowych, pomaga skutecznie w przeziębieniu i grypie, rozległych
oparzeniach, kontuzjach i ranach i w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,– działanie antyoksydacyjne – następuje
„wymiatanie” nadmiaru wolnych rodników tlenowych, które
agresywnie atakują różne narządy i tkanki, także mózg, mięsień sercowy,
skórę oraz materiał genetyczny w komórkach. Wywołane przez rodniki tlenowe
uszkodzenia są jedną z głównych przyczyn szerzenia się chorób degeneracyjnych.
Prowadzone obecnie w wielu krajach badania wskazują
na potrzebę podniesienia podstawowej dawki wit. C dla dorosłego z 60
mg dziennie do 200 mg. Ilość ta powinna pochodzić z kilkakrotnego spożywania
w ciągu dnia świeżych warzyw i owoców, niestety, liczne diety, oprócz
ściśle wegetariańskiej, nie zapewniają takiej ilości. Wobec tego jesteśmy
zdani na suplementację. Stwierdzono ponadto, że osoby w wieku podeszłym
są bardziej narażone na oksydacyjny stres, niż dorośli w sile wieku,
oraz, że wiele z nich cierpi na choroby szczególnie związane ze starością
i dlatego mają bardzo niski poziom we krwi wit. C.Proponowane dawki: 200 mg wit. C dziennie profilaktycznie
dla dorosłych osób zdrowych; 200-500 mg dziennie profilaktycznie dla
osób starszych zdrowych; 500-1500 mg dziennie dla osób z objawami choroby
degeneracyjnej. Według prof. Linusa Paulinga suplementacja wit. C w
chorobie nowotworowej powinna wynosić 3-10 g dziennie. Kobiety w ciąży,
po porodzie i karmiące, wymagają dawek wyższych niż 200 mg dziennie,
ustalanych indywidualnie przez lekarza. To samo odnosi się do wielu
chorób skórnych. Obecnie wprowadzono do sprzedaży połączenia wit. C
z sodem, potasem, wapniem, magnezem lub cynkiem, gdyż nie mają kwaśnego
smaku i mogą być przyjmowane doustnie bez działań niepożądanych u osób
nadwrażliwych.
Suplementacja witaminowo-mineralna
Bardzo liczne wewnętrzne i zewnętrzne czynniki powodują
zwiększone zapotrzebowanie organizmu na witaminy i biopierwiastki. Jeżeli
niedobór tych składników żywieniowych przedłuża się, następuje naruszenie
homeostazy ogólnoustrojowej z narastającymi dotkliwymi objawami. Konieczna
jest wówczas suplementacja, która stała się obecnie nową kompleksową
wiedzą, w sytuacjach gdy spożywana żywność nie zapewnia pokrycia zapotrzebowania,
gdy wydłuża się okres życia człowieka, a obniża zdolność trawienia,
przyswajania i metabolizowania.W wielu krajach, także w Polsce, ustalono dawki poszczególnych
witamin i soli mineralnych niezbędnych dla ludzi, w oparciu o definicję
zdrowia, określonego jako stan braku choroby, czyli na poziomie minimalnym.
Dawki te są do siebie zbliżone, a największe uznanie mają dawki zamieszczone
w Farmakopei USA, nazwane RDA (Recommended Dietary Allowances). Jednak
okazało się, że są zbyt niskie i w obecnych warunkach, w których żyjemy,
nie zapewniają pokrycia zwiększonego zapotrzebowania dla utrzymania
optymalnego poziomu zdrowia. Wybitny amerykański specjalista klinicznego
żywienia prof. S. Lieberman opracował nowe dawki i nazwał je ODA (Optimal
Daily Allowances). Są one wielokrotnie wyższe od RDA i zostały wyliczone
na podstawie własnych wieloletnich klinicznych doświadczeń, doniesień
naukowych w najpoważniejszych czasopismach medycznych, wynikach uzyskanych
przez prominentnych klinicystów z całego świata oraz z badań epidemiologicznych.
Dawki ODA stanowią orientacyjne wytyczne, ponieważ indywidualne zalecenia,
szczególnie dla osób w wieku podeszłym, powinny uwzględniać wiek, płeć,
choroby przebyte i aktualne, przyjmowane leki, aktywność fizyczną i
umysłową oraz stan psychiczny. Prof. Linus Pauling, dwukrotny noblista,
stwierdził eksperymentalnie, że zapotrzebowanie na witaminy poszczególnych
zwierząt tego samego gatunku może być z różnych powodów zmienne w granicach
1 do 20. Jest on zdania, że analogiczne różnice mogą występować u ludzi,
np. w stanie pełnego odprężenia i spokoju, a silnego stresu z zagrożeniem
życia.
Zestawienie wartości RDA wg Farmakopei USA oraz wartości
ODA wg prof. S. Liebermana znajduje się w tabeli 1.
Tabela 1.
Nazwa
RDA
ODA
Witamina A
Witamina B complex
Witamina C
Witamina E
Kwas foliowy
Kwas pantotenowy
Cynk
Jod
Krzem
Magnez
Miedź
Selen
Wapń
1000 mcg1,
2-14 mg
60 mg
8-10 mg
180-200 mcg
-
12-15 mg
150 mcg
-
280-350 mg
-
55-70 mcg
1200 mg
do 3000 mcg
25-300 mg
200-1500 mg
100-300 mg
400-800 mcg
300-900 mg
22,5-500 mg
50-300 mcg
20-100 mg
500-700 mg
0,5-1,5 mg
50-200 mcg
do 1500 mg
Stosowanie witaminy A powinno być ograniczone w czasie.
Zapotrzebowanie na tę witaminę może być pokryte przez beta-karoten
znajdujący się m.in. w marchwi, pomidorach, papryce czerwonej, zielonych
liściastych warzywach oraz w odpowiednich przetworach. Preparat „Zinkuprin”
(Farmapol, Poznań) zawiera właściwe ilości cynku i miedzi. Zaleca się
stosowanie jodowanej soli kuchennej.Podane w tabeli 1 wartości ODA zdobyły uznanie wśród
lekarzy i są często zamieszczane w czasopismach i książkach medycznych.Dla zapewnienia pełnej homeostazy w organizmie człowieka
trzeba również rozważyć potrzebę dodatkowego stosowania następujących
preparatów lub zabiegów:– Antocyjanozydy – są rozpuszczone w soku
komórkowym licznych owoców i nadają im barwę od niemal czarnej do głęboko
czerwonej. Działają odtruwająco, wzmacniająco na naczynia włosowate,
pomagają w odbudowie kolagenu, poprawiają widzenie i zapobiegają
zaćmie. Owoce antocyjanowe są spożywane bezpośrednio lub w przetworach,
zaś leczniczo w preparatach (np. kapsułki „Antocyjany Aroniowe”,
drażetki „Difrarel”).– Lecznicze oleje roślinne – zawierające
m.in. kwas gamma-linolenowy, np. z nasion wiesiołka dziwnego (preparat
„Oeparol” kapsułki), wiesiołka dwuletniego (preparat „Efamol”),
z nasion ogórecznika (preparat „Boragoglandyna”).– Kinezyterapia – leczenie ruchem, np. taniec,
pływanie, gimnastyka, gry i zabawy ruchowe itd.Tylko kompleksowe stosowanie przytoczonych sposobów
oraz odpowiednia opieka lekarska są w stanie przywrócić osobom chorym
pełną witalność i odporność narządów wewnętrznych i skóry.
Trochę dodatkowych informacji na temat :
witaminy : A,C,E
Mniej światła słonecznego, dieta uboższa w warzywa i owoce, zbyt
mało ruchu - to wszystko powoduje, że w okresie zimy i wczesną wiosną
nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje, zaburzenia snu i koncentracji,
apatię, zmienność nastrojów, ciągłe uczucie zmęczenia.
W pobudzeniu naszego organizmu do bardziej efektywnego działania
mogą nam pomóc witaminy.
Organizm człowieka poza białkami, tłuszczami, węglowodanami i związkami
mineralnymi potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania niedużych ilości
swoistych substancji organicznych. Przeprowadzone badania wykazały,
że substancje te mają charakter zasadowy, a dodawane w minimalnych ilościach
do pożywienia zapobiegają niektórym schorzeniom. Wszystkie te związki
określamy mianem witamin (vita-życie). Ich brak w pożywieniu powoduje
choroby takie jak np.: szkorbut, krzywicę, pelagrę. Schorzenia takie
nazywamy awitaminozami. Witaminy występują w bardzo małych ilościach w produktach spożywczych
w postaci czynnej biologicznie lub w postaci związków, które organizm
przekształca w witaminy.
A, C, E to witaminy, które pomogą nam wzmocnić organizm, warto więc
je poznać.
Witamina A. Występuje głównie w świecie zwierzęcym. Jej źródłem są: tran,
wątroba, masło, żółtko jaja, tłuste ryby. W świecie roślinnym występuje
jako prowitamina - barwnik karoten. Bogate w karoten są warzywa zielone
i żółte np.:marchew, sałata, pomidory, dynia. Przemiana karotenu w witaminę
A odbywa się w organizmie człowieka. Do wchłaniania witaminy A konieczny
jest tłuszcz, dlatego należy spożywać warzywa zawierające karoten z
dodatkiem tłuszczu (np. surówki z olejem, śmietaną). Witamina ta jest
niezbędna w procesach widzenia i wzrostu, sprzyja regeneracji komórek,
zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka. Poprawia wygląd skóry i
włosów. Jej niedobór powoduje zaburzenia wchłaniania, obniżoną odporność
na infekcje, zaburzenia czynności wątroby, anomalie w rozwoju tkanki
nerwowej, łącznej i kostnej, ślepotę.
Witamina C. Jej najważniejszym źródłem są owoce i warzywa np. : owoce cytrusowe,
owoce dzikiej róży, czarna i czerwona porzeczka, nać pietruszki, kiszona
kapusta. Witamina C ważna jest w procesach tworzenia tkanek. Ma działanie
oczyszczające i odtruwające organizm, a także pobudzające siły witalne
i eliminujące zmęczenie, wzmacnia układ odpornościowy. Niedobory tej
witaminy powodują w organizmie: obniżenie sprawności fizycznej i odporności
, ospałość, nerwowość, bóle stawów i mięśni, kruchość naczyń krwionośnych,
rozpulchnienie dziąseł, chwianie się zębów. Obecność witaminy C w pożywieniu
działa korzystnie na przyswajalność żelaza z produktów roślinnych. Organizm
nie potrafi magazynować zapasu witaminy C, musi więc być ona dostarczona
w codziennym pożywieniu.
Witamina E. Zwana jest witaminą młodości. Jej najobfitszymi źródłami są
oleje roślinne, zarodki zbóż, ziarna i zielone warzywa liściaste np.
sałata, szpinak, rzeżucha. Niewielkie ilości tej witaminy występują
w jajach, maśle, serach, mleku.Witamina ta przeciwdziała procesom starzenia
się, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza gojenie się ran, chroni serce.
Niedobory witaminy E mogą wywołaćzmiany w układzie mięśniowym, niedokrwistość
hemolityczną, zaburzenia neurologiczne i w czynnościach gruczołów rozrodczych,
zakłócenia przemiany materii.
Witaminy A, C, i E są przeciwutleniaczami co oznacza, że zapobiegają
one zmianom wywołanym utlenianiem wielonasyconych kwasów tłuszczowych
obecnych w błonach komórkowych. Osoby przyjmujące odpowiednie dawki
przeciwutleniaczy rzadziej chorują na: chorobę wieńcową, udar mózgu,
stwardnienie i zarastanie tętnic. Witaminy A, C i E mają także duże
znaczenie w walce z wolnymi rodnikami atomami lub cząsteczkami uszkadzającymi
zdrowe komórki.
Piśmiennictwo :
1. Airola P.: Every Woman's Book,
Edit. Health Plus, USA, 1990. 2. Balch J.F., Balch P.A.: Prescription
for Nutritional Healing, Edit. Avery Publ. Group. N.Y., 1990. 3.
Graci S.: Phytonutrients – the Healing Power of Plants, Alive
nr 233. 4. Hanle I. Vitamin C the Kingpin for Health, Can. J.
Health Nutr. Nr 231/2002, 74. 5. Hoffer L.J.: Guidelines for
the Rational Use of Vitamin Supplements, Canad. J. of C.M.F. wrzesień
1990, 19-29. 6. Kaufmann K.: Silica the Forgotten Nutrient, Edit.
Alive Books, 1990. 7. Krop J.: Toxic Treating Bodies with Environmental
Medicine, Canad. J. Health Nutr. 2002, 231, 35. 8. Larsen H.R.:
Vitamin C the Ultimate Health Insurance, Canad. J. Health Nutr. 1997,
174. 9. Lieberman S., Bruning N.: The Real Vitamin and Mineral
Book, Ed. Avery Publ. Group, N.Y., 1990. 10. Mennet von Eiff
M., Meier B.: Phytotherapie in der Dermatologie, Ztschr.f.Phytother.,
17, 1995, 201-210. 11. Murray M., Pizzorno J.: Encyclopaedia
of Natural Medicine, Edit. MacDonald a.Co., London, 1992. 12.
Ożarowski A.: Sposoby usuwania z organizmu związków toksycznych według
wskazań medycyny holistycznej. Cz. I. Zabiegi w warunkach domowych.
Lek w Polsce, 9, 1999, 7:2-19. 13. Ożarowski A.: Lecznicze właściwości
skrzypu polnego. Lek w Polsce, 11, 2001, 3. 14. Rona Z.: Natural
Anti-inflammatories for Connective Tissue Disease, Alive, 123/1992,
22. 15. USP Przewodnik – Witaminy, Mikroelementy, Wyd.
Prószyński, 1997.
Do rąk Państwa trafia produkt unikalny, o kilkakrotnie
większej ilości kolagenu niż zawierają go najdroższe kosmetyki na
świecie. Polski Kolagen Naturalny zawiera aż98%
kolagenu
(w roztworze wodnym lub w masie suchej) oraz elastynę. Natomiast
podobne produkty kolagenowe zawierają tylko 5-9%
kolagenu.
Kolagen Naturalny poddano wnikliwym, wielomiesięcznym
testom klinicznym w kilku krajach jednocześnie.
Nie uczula
Nie podrażnia
Nie uzależnia skóry
Nie powoduje żadnych działań ubocznych.
Zamów Kolagen
W ogromnym zalewie reklamy różnych cudownych eliksirów, szczególnie
agresywnej w kosmetyce i medycynie, nie jest łatwo uwierzyć, że
to właśnie rybi kolagen zatrzyma proces starzenia
się naszej skóry,a jeszcze trudniej, że wynaleziono go w Polsce.
Tak jednak się stało, zaś przekonacie się Państwo o tym już niebawem,
najdosłowniej na własnej skórze !
Kolagen pozyskiwany jest z najszlachetniejszych
gatunków ryb,odławianych z naturalnych zbiorników i filtrowany fibroinami
osnowy jedwabnika morwowego. Preparat całkowicie naturalny
bez dodatku barwników
bez zapachu.
Produkt wytwarzany jest w warunkach laboratoryjnych
i dostępny w sterylnych szklanych opakowaniach o pojemności :
Żel Transdermalny jest produktem o tak wielkim
potencjale , że wybór koncepcji jego dystrybucji nie był decyzją
łatwą. Jest to produkt idealny do dystrybucji w marketingu bezpośrednim.
Tak orzekli fachowcy i tego dowiódł niebywały sukces sieci COLWAY
już po czterech miesiącach jej działania.